Van bladeren van de walnootboom is bekend dat zij een antibacteriële en schimmelremmende bezitten. Ze bevatten vele vitamines die helpen bij de spijsvertering, vruchtbaarheid en intensiveren van de kleuren van garnalen. Niet voor niets worden ze al vele jaren met succes in het aquarium gebruikt.
Herfstbladeren
In de natuur eten garnalen en kreeften voedsel dat ze in de rivieren en meren vinden. Meestal is dat niet dierlijk, maar vooral plantaardig afval zoals bladeren en takken van de bomen en struiken die in de buurt van het water staan. Kreeften en garnalen spelen zo een belangrijke rol als opruimers.
De bruine herfstbladeren van verschillende soorten bomen en struiken bieden de dieren niet alleen voer, maar geven ook humuszuren af die een desinfecterende werking hebben (zie ook Natuurlijke geneesmiddelen). Ze binden schadelijke stoffen en bevatten ook stoffen die het verschalen van met name kreeften lijkt te vergemakkelijken (maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Zie ook Verschaling). Bladeren mogen daarom in geen enkele bak ontbreken.
Het meest gebruikt worden bladeren van beuk en eik, maar ook bladeren van andere Nederlandse bomen kunnen worden gebruikt. Neem geen bladeren van bomen die langs drukke wegen staan of in een stad. Kijk ook uit voor andere verontreinigingen, zoals mest van dieren. Neem alleen droge bladeren. Het beste is om ze van de bomen te plukken voor gebruik. Laat ze goed verder drogen en bewaar ze in een doos, papierenzak of stoffentas.
Beukenbladeren
De bladeren zijn nadat ze goed gedroogd zijn direct te gebruiken. Kook of blancheer de bladeren niet voor gebruik, omdat dan de werkzame stoffen verdwijnen met het kookwater! Ook bevatten de bladeren veel schimmels en gisten die uitstekend voer zijn voor garnalen en jonge kreeften. Mochten er luizen of andere insecten op de bladeren zitten, door het drogen van de bladeren zullen deze dieren sterven en een feestmaal zijn voor de garnalen en kreeften. Dus nooit blancheren of koken!
Als de bladeren goed droog zijn en droog bewaard worden, zijn ze vrijwel onbeperkt te bewaren.
Stop ze in het aquarium en in eerste instantie zullen ze blijven drijven. Meestal de volgende dag zakken de bladeren naar de bodem. De dieren zullen zo lang niet willen wachten. Ze storten zich vaak direct op de drijvende bladeren en trekken ze onderwater om er voedsel van te schrapen.
Verder zijn elzenproppen, groene walnootbladeren, groene hazelnootbladeren, groene vijgenbladeren, groene moerbeibladeren, brandnetelbladeren, groene berkenbladeren en de in de handelzijnde Catappa-bladeren (Terminalia catappa, sea almond tree) goed te gebruiken, sommige ook wegens hun antibacteriële en schimmelwerende werking.
Bladeren rotten niet. Zodra ze zacht worden, worden ze opgegeten door garnalen en kreeften. Na 1 of twee weken, soms langer, zie je alleen de nerven, maar ook die zullen langzaam vergaan en opgegeten worden.
Een belangrijk bijkomend effect van de bladeren is, dat ze de dieren ook verstopplekken bieden. Met nam e bij jonge kreeften is dit belangrijk en verhoogd sterk het aantal jongen dat volwassen wordt!