VOLG ME NIET op Internet

Advertentie-netwerken volgen je op internet, om advertenties te tonen die zoveel mogelijk op jou zijn afgestemd. Dit kan worden uitgeschakeld met anti-tracking software, of door je af te melden bij een volg-me-niet register.
De advertenties die je op internet ziet – ook op deze website! – worden door advertentie-netwerken zo veel mogelijk op jou afgestemd. Een product dat je hebt aangeklikt in een webwinkel duikt op andere websites weer op. Onderwerpen die je hebt opgezocht, en websites waarop je actief bent worden gecombineerd tot een profiel, dat interessant is voor adverteerders. Als je veel reiswebsites bezoekt, zul je vaak reisaanbiedingen zien. Dit is allemaal mogelijk doordat advertentie-netwerken supercookies plaatsen: bestandjes waarin gegevens worden opgeslagen over je surfgedrag. Bij dit soort tracking worden allerlei gegevens over je surfgedrag verzameld, die anoniem zijn: niet gekoppeld zijn aan je naam of adres. Als je het storend vind dat bedrijven je op deze manier volgen kun je het uitschakelen.

NTI-TRACKING SOFTWARE

Disconnect
Deze browserplugin schakelt alle netwerken uit die je volgen op internet. Het werkt uiteraard alleen de browser waarin het wordt geïnstalleerd.
Platform: Chrome, Firefox, Safari, Opera.
Taal: Engels.
Gratis: Pay what you want.
Ghostery
Ghostery geeft inzicht in de (advertentie)netwerken die je volgen op internet. Na het installeren krijg je bij elke website te zien welke onzichtbare trackers er aan vast zitten, en deze blokkeren.
Platform: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

VOLG-ME-NIET REGISTERS

Your Online Choices
Dit is het online register van de advertentiebranche. Klik op Jouw instellingen om een lijst te zien met advertentie-netwerken. Om te zien of een bedrijf je volgt kun je op de i knop klikken. Je kunt het volgen per bedrijf uitschakelen, of in één keer alles uitzetten. Het uitschakelen heeft geen gevolgen voor andere zaken die worden opgeslagen, zoals de logins of klantgegevens van webwinkels. Je kunt de websites dus gewoon blijven gebruiken. N.B. Niet alle advertentie-aanbieders zijn aangesloten bij dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.
NAI Opt-Out
Dit is de Amerikaanse versie van het Volg-me-niet register. Ook hier zie je een lijst met advertentie-netwerken, waarbij direct is aangegeven of ze een cookie op je computer hebben geplaatst. Je kunt de persoonlijke advertenties per bedrijf uitschakelen, of in één keer alles uitzetten.
N.B. Niet alle advertentie-aanbieders houden rekening met dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.
Google Opt-Out
Google is een zeer grote aanbieder van advertenties op internet, die worden afgestemd op de pagina’s die je bezoekt, en de onderwerpen waarop je zoekt. Met een Google-account kun je zien welke onderwerpen dit zijn, en ze zonodig verwijderen.
Als je bent aangemeld met een Google account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.
Microsoft Opt-Out
Ook Microsoft is een grote aanbieder van advertenties op internet, die op je surf- en zoekgedrag worden afgestemd. Je kunt dit uitschakelen door je hier af te melden. Als je bent ingelogd met een Windows Live Account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.

VOLG-ME-NIET INSCHAKELEN IN DE BROWSER

Een aantal browsers heeft een ingebouwde volg-me-niet optie. Hiermee kun je ongeveer hetzelfde bereiken als via een volg-me-niet register. Ook hier geldt: niet alle advertentie-aanbieders houden er rekening mee.
Chrome:

 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan de pagina op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy.
 4. Vink aan: Een verzoek voor niet bijhouden met je browseverkeer verzenden.

Edge:

 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy en Services.
 4. Zet uit: Do not track-aanvragen verzenden.

Internet Explorer:

 1. Ga naar Extra (wiel-icoon) – BeveiligingTraceerbeveiliging.
 2. Klik op een Traceerbeveiliging-lijst.
 3. Klik op Inschakelen.

Firefox:

 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Opties.
 2. Ga naar het tabblad Privacy.
 3. Klik op Uw instellingen voor niet volgen beheren.
 4. Vink aan: Altijd Niet volgen toepassen. OK.
Informatie overgenomen van: http://www.webwijzer.nl/beveiliging/volg-me-niet.html#ixzz4ZUz1MhN4

Comments are closed.