Hoe laat je rode planten groeien

Rode planten is een term die je gebruik voor niet-groene planten in dit geval. Als je goed kijkt, elke soort heeft eigenlijk een andere kleur toon. Omdat rode planten reageren op milieu variabelen om rood te kleuren.
Planten hebben een hele reeks van voedingsstoffen nodig om er gezond uit te zien. Veel mensen geloven in de mythe dat het doseren van meer ijzer maakt automatisch rode planten meer rood maken, maar dat is niet zo. IJzer  is nodig  voor de algemene gezondheid van planten en bij gezonde planten is het ontwikkelen van pigment beter. Hoge doseringen van  ijzer leidt niet tot een sterkere pigmentatie. Aan de andere kant, andere elementen, met inbegrip van fosfaten en magnesium, zijn vaak onder gedoseerd door aquarianen omdat vele commerciële meststoffen zijn kort van deze componenten.
De basis startlijn voor de teelt van rode planten goed is dat ze gezond moeten zijn. Veel aquarianen verkijken zich op de basis, ongezonde planten zijn zelden mooi. Dit betekent een regelmatig bemesting regime, goede CO2, volumestroom, onderhoud substraat en voeding vissen. Mensen hebben de neiging de algemene onderhoud te verwaarlozen. Terwijl overdreven wordt gericht op nutriënt dosering en/of verlichtingswaarden. Men zal eerst de “gemakkelijke aquaiumplanten”  goed kunnen latengroeien voor men de “moeilijkere planten”aanschaft. In dit geval verwijst naar trimmen, verplanten technieken, plantdichtheid en onderhoud substraat, verdichting of verarmd aan voedingsstoffen,  en algemene bemesting en CO2 toevoeging.
Nadat we gezonde planten hebben kunnen we kijken naar concrete factoren die specifiek van invloed zijn op rode plant pigmentatie. Verschillende planten reageren iets anders op verschillende factoren.
Te veel hobbyisten maken de fout te denken dat er meer kunstmest is beter. Niet per se zo.
Sommige soorten, zoals de variëteit Rotala macrandra hebben een bijna onwerkelijke neon kleurtint – maar alleen als ze in goede gezondheid verkeren.

Factor 1: Sterkere licht (hogere PAR-waarden)

Dit werkt voor alle planten, hoe meer licht je boven je aquarium hebt, hoe sterker pigmentatie je krijgt. Het nadeel van het hogere lichtwaarden is hoge kans op algen.
Het hebben van gezonde planten en een schone aquarium en een hogere verlichting. De basis moet goed zijn en onderhoud en de plant groeit  is belangrijk. Men kan voor de rode planten een goede verkleuring verwachten.
AR mini (links) groeien in een aquarium waarin substraat PAR is ongeveer 100+. Echter, als je wilt Proserpinaca palustris te kleuren goed, zul je veel meer licht geven dan dat – zelfs in hoge lichte tanks, is het meestal alleen maar veel roder dichter bij de top van de tank / lichten waar de PAR waarden zijn 300 ++.
Veel crypten zoals de Cryptocoryne ‘Flamingo’  hebben een goede kleur en zijn gemakkelijk te kweken. Echinodorus soorten zoals E. Rubin zijn ook gemakkelijk en tonen goede kleuren, zolang ze gezond zijn en bij fel licht.

Factor 2: Sterkere rood / blauwe spectrum in verlichting gebruikt

Het hebben van sterke rode / blauwe spectrum in het verlichtingssysteem heeft een dubbel effect. Het eerste effect is het visuele. Bije sterker rood licht, lichten rode planten beter op. Veel commerciële LED diodes is een gebrek aan rode spectrum. Het tweede effect is dat sterker is rood / blauwe verlichting stimuleert pigmentatie in veel planten, dit betekent dat vele rode planten zullen zowel roder groeien en roder maken onder sterke rode spectrum. Dit is de reden waarom men met gespecialiseerde roze kweeklampen gebruiken de rode planten groeien beter dan onder wit commerciële LED-lampjes, die minder rood in hun spectrum hebben. RGB LED’s hebben veel beter spectrum dekking en kleurweergave vergeleken met slechts wit LED-eenheden. Dit is de reden waarom onder vele commerciële LEDs de  rode planten groeien slecht.
Als u te veel rode verlichting gebruikt werpt dat een monotone roodheid over alle planten en de bak zal kunstmatig lijken. Kies een meer afgeronde spectrum. Goede kleurweergave in een aquarium is wanneer je gekleurde planten kunt zien in de bak in al hun verschillende tinten van kleur en niet alleen maar uniform rood. Dit is ook hoe je onderscheid maken tussen bakken,  algemene bakken en bakken waar de individuele soorten worden gekweekt om met hun individuele kleurtinten te pronken.

Factor 3: Nitraat beperking

Rotala rotundifolia

Nitraat beperking betreft de lagere dosering van stikstof in je aquarium ten opzichte van andere voedingsstoffen. Dit gebrek aan stikstof vertraagt chlorofyl vorming in bepaalde planten en laat ze roder groeien. Dit werkt alleen voor een aantal specifieke soorten (Rotala rotundifolia, Ludwigia arcuata etc) en heeft lijkt geen significante invloed op anderen (Ludwigia pantanal, Althernanthera reineckii) te hebben. Beperkend stikstof moet zorgvuldig gebeuren als er planten zijn die bij rijker nutriëntenniveaus voordeel hebben. (bijvoorbeeld Ludwigia pantanal).
Om dit effectief te doen moet de planning van tevoren goed worden gedaan. Wanneer men over gaat naar arm aan nitraten in de waterkolom, is het zinvol om een ​​rijke substraat gebruikt ter compenseren. Nitraat beperking schijnt te worden beïnvloed door de waterkolom dosering in plaats van het substraat. Voor soorten die weinig stikstof nodig hebben om rood te worden streef je naar 5 ppm of minder resterende NO3 niveaus in de waterkolom. Ammoniak rijke aquasoils zijn perfect tegenhangers van deze strategie omdat ze een voldoende aan voedingsstoffen hebben waar planten uit kunnen putten. Zij het in een trager mechanisme dan waterkolom meststoffen. De meeste planten passen zich eigenlijk goed aan lagere waterkolom dosering, zolang er is rijk substraat aanwezig is.
Het merendeel van de planten die goed reageren op nitraat beperking (voorbeeld: Rotala H’ra ), rageren ook goed op sterkere rood / blauw licht spectrum en sterker licht. Dit betekent dat je een middenweg kan kiezen; waar de nitraten zijn laag, laagste punt bereikt (zeg 5 ppm), gecombineerd met een sterkere, rood / blauw verschoven verlichting.

Welke planten reageren op welke factoren?

Er zijn een paar eenvoudige rode planten die gemakkelijk rood worden. Hieronder vallen de Nymphaea zenkeri ‘rood’ , Ludwigia sp.red, Echinodorus ‘Rubin’ en varianten. De verschillende gekleurde Cryptocorynes zijn ook makkelijk planten: C. Undulata rood (rood / bruin), C. flamingo (roze / alleen TC is moeilijk), C. ‘Hobbit’ (Brown), + anderen. Dit zijn de makkelijkste rode planten te kweken voor beginners. Veel andere planten hebben ook rood onderkanten van bladeren (zelfs als hun toppen zijn groenachtig)  Althernanthera reineckii species, Ludwigia repens / palustris.
Er zijn een paar van de planten wat moeilijker zijn zoals:  Ludwigia glandulosa (paars, niet te hard), Rotala ramosior ‘Florida’ (paars, een beetje harder) en Rotala mini-butterfly-serie (gevoeliger).
De meeste andere rode planten hebben ten minste een hoge lichtniveaus en een spectrum (meer rood / blauw) voor een sterkere kleuring nog.  Voorbeelden: Rotala macrandra en zijn vele varianten, Ludwigia senegalensis, Althernanthera reineckii, Didiplis diandra, Persicalaria ‘Sao Paolo’ (paars)
Dan is er de groep van planten die roder pigmentatie vertonen als gevolg van stikstofbeperking / lage nitraat omstandigheden (die de ontwikkeling vertraagt ​​chlorofyl). Deze categorie van planten groeit aanzienlijk roder met minder stikstof:  Rotala rotundifolia rood en zijn vele varianten (Rotala colorata, H’ra, Yao yai, etc), Ludwigia arcuata, Ludwigia brevipes, Hygrophila Araguaia, Hygrophila pinnatifida, Limnophila aromatica / hippuroides (bovenzijde).
Bepaalde soorten zoals Rotala rotundifolia varianten en Ludwigia arcuata worden alleen erg rood onder beperking nitraat  ongeacht de hoeveel licht. Als je van plan bent om deze soorten tot zeer hoge mate van roodheid te laten groeien, is een goed bemestingsplan en aangepast plantenbestand belangrijk. Dit betekent ook het vermijden van het gebruik “hongerige” planten soorten die hogere niveaus van voedingsstoffen in de waterkolom nodig hebben.

Vooruit plannen – het kiezen van planten voor een bepaalde stijl van de tank

Het mager dosering aquarium

Dergelijke aquariumsystemen waarin planten hoofdzakelijk wortel gevoed worden, dit is typisch ADA stijl systemen waarbij het water zeer arm aan kunstmest (vooral stikstof) maar de bodem is rijk (die zeer arm aan waterkolom NO3).
Deze aanpak is het beste voor aquashape met veel stenen en schaarse planten en grote lege ruimten. ER is gekozen voor langzame groeiers zoals Javavaren, Anubias of Bucephalandra. Deze aanpak zorgt ervoor dat de waterkolom mager is en is geschikt voor het planten combinaties die een goede kleur te krijgen onder magere omstandigheden. Rotala rotundifolia (en zijn vele varianten) en Ludwigia arcuata  zijn een moetje in veel ADA stijl bakken en ze groeien tot een goede vorm met een goede kleur met deze aanpak. Dezelfde planten geworden super onkruid in EI stijl rijke dosering tanks, terwijl ze meer groen / oranje in plaats van rood zijn. (Terwijl hobbyisten verbaasd zijn waarom hun planten niet rood worden! ) Iwagumis ook goed doen onder deze omstandigheden. Veel planten groeien ook in kleinere groeivormen onder lage doseringen; myriophyllums dat enorme groeien onder EI verblijf nog redelijk formaat in deze aquaria. Dit is handig voor het onderhouden van daze planten, je houd ze onder controle en je kunt je ontwerp/inrichting beter behouden.
Het belangrijkste nadeel van die een dergelijke systeem is dat men afhankelijk is van de rijke bodem. Zelfs tapijten kunnen niet goed groeien zonder een bodem substraat in dit scenario. Als men is afhankelijk van de ondergrond rijkdom voor de afgifte van voedingstoffen, dan is het verstandig om de kwaliteit van het substraat te controleren. (En minder hobbyisten hebben ervaring in deze hoek want het is een onderwerp dat zelden wordt besproken). Wat er gebeurt is dat deze ADA stijl tanks met aquasoil beginnen vaak met een sterke groei, maar zakken in na meer dan een jaar. Veel aquascapers doen gewoon een “rescape”, met de toevoeging van nieuwe bodem. Dit betekent niet dat een dergelijke aanpak heeft geen duurzaamheid heeft op lange termijn – substraten moeten worden verrijkt na verloop van tijd, verdichte lagen losgemaakt en overtollige organische weg geheveld. Veel aquascapers falen in het beheren van de gezondheid van het substraat,
Met een zeer mager water kolom kunnen “hongerige planten” het goed doen als hun wortelstelsel tijd heeft om te ontwikkelen. Dit betekent dat de aquariaan moet snoeien topjes af wanneer mogelijk en laat bodemgedeelten van stengels terug groeien. (Dus niet toppen en de koppen terug zetten). Inrichting van het aquarium stijlen die gedeeltelijk aan frequente herbeplanting van toppen zijn misschien niet zo goed idee met deze aanpak. Dit zijn de aquaria waar je een goede schaar nodig hebt.

De middenweg (lichte NO3 beperking)

Men hoeft niet altijd tot het uiterste te kiezen. Hierbij krijg je genoeg om een goede kleur (maar niet super roodheid) van planten die lage NO3 vereisen rood te krijgen, maar dit middenweg maakt de weg vrij voor een grotere planten keuze.  Terwijl je  lage niveau NO3  handhaaft in de waterkolom met een tegenwicht door gebruik van rijke substraat met frequente toevoegingen “root tabs”. De groei van planten wordt meer gecontroleerd, wat snoeiwerk vermindert als geheel. “Root tabs” of “Osmocote” gaan ongeveer twee tot drie maanden mee. Je zult elk kwartaal nieuwe moeten toevoegen.
Het grootste probleem met deze aanpak is vergelijkbaar met de lage dosering aanpak boven, het vereist een goede bodem substraat management. Dit vereist dat de aquariaan enige ervaring in het interpreteren van de groei van planten vormen moet hebben. Iets dat gemakkelijk kan worden geleerd na verloop van tijd door goed op te letten hoe alles groeit. Echter moeilijk voor beginners. Het handhaven van een lage maar consistente macro-niveau vereist ook een strikte discipline in de dosering en het toezicht op de gezondheid van planten.

De rijke waterkolom dosering benadering (EI style tanks)

Dit is de stijl is geschikt voor aquarium met veel planten die de rijke waterkolom waarderen.  Vervolgens is deze aanpak niet veel eisend voor de kweker. Geen gedoe met de bodem. Veel planten groeien robuuster, groter, en sneller met rijke dosering. Als je geniet van het trimmen van planten is dit een voordeel. Deze aanpak geeft de snelste groei.
Delicate planten (als gevolg van transport of een slechte voorraad of pogingen tot propageren moeilijk soorten) hebben ook een betere overlevingskansen omdat ze voedingsstoffen gemakkelijker kunnen bereiken.
Deze aanpak is ook bijzonder geschikt voor inrichting van het aquarium lay-outs, waar topping en herbeplanting vaak wordt gedaan,  doseringstechniek een inert substraat.
Het belangrijkste nadeel van deze aanpak is de noodzaak om water parameters goed te beheren (complexer dan  het lijkt op papier), en om regelmatig te doseren.

Slotopmerkingen

Kies planten en een dosering methodologie op basis van je beplantingsschema en aquarium lay-out.  Als je erover nadenkt hoe en wat wil ik, denk ook aan je vis keuze. Onze planten zijn afkomstig uit verschillende regio’s en habitats in de wereld, het plannen van een aquarium waar de soort die goed samen doet men ander soorten onder soortgelijke omstandigheden zeker gaat veel in invloed hebben op de uitkomst. Het is een heel verhaal, maar haal er de dingen uit die voor je belangrijk zijn. Tenslotte begin met kleine stapjes en let goed op wat er gebeurt.

Comments are closed.